неділю, 15 червня 2014 р.

Порошенко починає ламати парламент


Важливим, але поки не зрозумілим елементом в цій комбінації є позиція "Свободи", до якої належить Олег Махніцький. Можливо "Свобода" домовилася з Порошенком про звільнення посад для відходу в конструктивну опозицію. Але тоді, по-перше, "Свобода" має отримати якісь преференції, а, по-друге, перевибори до ВР мають бути відкладені хоча би до весни 2015 року, щоб "Свобода" могла надолужити рейтинг втрачений останнім часом. Якщо "Свобода" підтримає зміну Генпрокурора, то значить домовилися, якщо - ні, значить, "Свобода" у вільному плаванні.

Зрештою, комбінація Порошенка може вдатися і без голосів "Свободи", але тоді йому треба пообіцяти більшості депутатів те саме - перевибори до ВР мають бути відкладені хоча би до весни 2015 року. Тоді Ярема може отримати й 300 голосів, а Порошенко може розраховувати, що парламент йому сприятиме у подальших кадрових ротаціях. Але це означає й те, що швидкого перезавантаження влади не відбудеться, що в свою чергу призведе до падіння рейтингу Порошенко. При цьому рано чи пізно йти на перевибори до ВР доведеться і для Порошенка краще "рано", бо чим пізніше вони відбудуться, тим нижчий буде його рейтинг і тим меньше він отримає мандатів у ВР. Можна взагалі дотягнутися до того, що новий парламент Порошенкові запропонує в якості кандидатури в прем''ри Юлію Тимошенко.

Не виключений і третій вихід - Порошенко обіцяє депутатам пролонгацію, ті дають йому генпрокурорську "дубину", а він їх "кидає" - до речі, за допомогою тої ж "дубини". Утім, реалізація такого плану вимагає неабиякої рішучості у бажанні щось міняти. Чи є вона в Порошенка - покаже час.