середу, 10 грудня 2014 р.

Робота в команді перетворює людей в терористів

Практично в кожному описі вакансії зустрічається фраза: «Шукаємо людей, які вміють працювати в команді». Однак, на думку відомого автора Фолькера Китца, подібне прагнення роботодавців може завдати шкоди всьому робочому процесу. По суті, його можна назвати справжнім тероризмом і в відношенні компанії, і стосовно співробітників.


Ще в 1882 році французький аграрний інженер Максиміліан Рингельман розглядав, що буде, якщо сім чоловік почнуть тягнути мотузку. Тоді-то він і зміг довести, що люди в команді докладають менше зусиль, ніж коли вони працюють кожен сам за себе. Кожному з нас здається, що сім чоловік, потягнувши за мотузку, здатні докласти більше зусиль, але вони виявилися здатні на додаток лише чверті можливих зусиль від того, щоб були здатні поодинці. Правда, тоді ніхто навіть не взявся пояснити, чи був ефект Рингельмана пов'язаний саме з втратою мотивації або просто був пов'язаний з проблемами координації рухів.

Між тим, психологи і далі займаються вивченням цієї проблеми. Вони дали людям робочу завдання, виконання якого не залежало б від проблем координації. Незважаючи на це, їх продуктивність впала. І це довело, що робота в команді знижує мотивацію. Почасти це можна пояснити потребою людини в постійному контролі і визнання. Працюючи в групі, він сам може менше контролювати свою діяльність порівняно з тим, коли він працює в поодинці. А ще - він повинен ділити результат, а значить - і визнання, з іншими. Це-то і руйнує мотивацію.

Щоб виправити ситуацію, можна ставити перед людьми такі завдання, виконання яких можна виміряти в індивідуальному порядку. До речі, на думку вчених, розслабляючий ефект команди можна використовувати при вирішенні особливо складних задач, тому що результат у цьому випадку буде відмінним.