середу, 10 грудня 2014 р.

Еволюція людської дружби

На кожному етапі життя людини дружні відносини змінюються, у нього з'являються нові друзі, а старі йдуть зовсім або на якийсь час. Нарешті, у віці 30 років практично всі обмежуються невеликою кількістю близьких друзів. Ці та інші дані отримали вчені з Університету Майнца (Німеччина).


У дитинстві друзі потрібні, щоб розвиватися, вчитися спілкуватися. Та й у цілому, дитина вперше стикається з тим, щоб вибрати собі певних приятелів для ігор, почати будувати з ними дружні стосунки. Рідко буває так, що друзі дитинства і переходять у доросле життя. А ось ті друзі, які з'являються починаючи з віку дев'яти років і старше, можуть стати кращими і пройти пліч-о-пліч через все життя.

У підлітковому віці друзі, в якійсь мірі, замінюють батьків. Саме до них людина звертається за допомогою в першу чергу, а не до матері та батька.

У більш зрілому віці з'являється безліч випробувань, які починають перевіряти дружбу на міцність. І першим з них є переміщення в інші населені пункти. У таких ситуаціях у людини залишаються тільки самі близькі друзі, з'являються нові, але вже не так багато, як могло б бути, якщо б чоловік переїхав в підлітковому віці.

Вплив на дружбу надає шлюб (люди починають спілкуватися зі знайомими подружжя), народження дитини (відбувається зміна інтересів), нова робота або швидкий підйом по кар'єрних сходах, розлучення, смерть членів сім'ї або партнера.

А взагалі, вчені переконані, що людині в житті потрібно не більше десяти друзів. Саме з такою кількістю він завжди зможе підтримувати зв'язок, і вони можуть залишитися з ним на все життя.